Klarinetdag 2006

rieten / ademhaling & houding / onderhoud / kleine ensembles / lage sectie / jeugdgroep / volksmuziek / groot choir / info-markt

Clarinets Unlimited organiseerde in samenwerking met tijdschrift De Klarinet een Klarinetdag in het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Er waren verschillende workshops en de deelnemers konden spelen in een groot choir, jeugdchoir of in kleine ensembles. De dag werd ’s avonds afgesloten met een concert in de Doopsgezinde Kerk.

Tijdsindeling van de Klarinetdag
09.15-10.10 Ontvangst/inschrijving/koffie/opening
10.15-10.55 Groot Choir
11.00-13.00 Workshops
13.00-14.00 Lunchpauze
14.00-14.45 Groot Choir
15.00-17.00 Workshops
17.00-19.00 Eigen tijd om te gaan eten etc.
19.30-21.30 Concert (Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat)

De gehele dag was er een info-markt. Tevens was Henk Rensink aanwezig om uitleg te geven over mondstukaanmeting. Meer informatie: www.henkrensink.nl of via tel. 055 3668803.

De workshops

Hieronder vindt u de informatie over de workshops die tijdens de klarinetdag gehouden werden. De verwijzingen zijn naar artikelen in De Klarinet. U kunt deze teksten nalezen op de website of voor € 2,50 aanvragen bij De Klarinet.

1. Klarinetonderhoud en meer
Hoe moet je de klarinet onderhouden en welke reparaties zou je zelf kunnen uitvoeren? Reparateur Ton Kooiman zal tijdens de Klarinetdag een workshop geven over repareren en onderhoud. Hij gaat graag op vragen in, dus noteer thuis alvast al uw vragen over het onderhoud van de klarinet. Tevens verzorgt hij een introductie in de door hem ontworpen duimsteunen, die wereldwijd gebruikt worden door zowel beroeps- als amateurmusici. Uiteraard kunt u de duimsteunen proberen (en eventueel ter plekke aanschaffen). Ton Kooiman is op deze dag ook beschikbaar voor eventuele noodreparaties en of het stellen van een diagnose bij een klarinetprobleem. Meer informatie over het werk van Ton Kooiman is te vinden op www.tonkooiman.com en in de artikelen in De Klarinet 10 en 22.

2. Rieten
Hoeveel rieten worden jaarlijks weggegooid (door zowel beroeps- als amateurklarinettisten) omdat men denkt dat de rieten ‘niet goed’ zijn? Wat is frustrerender dan van de tien rieten die er in een doosje zitten, er maar twee te kunnen gebruiken? In deze workshop maakt u kennis met de eigenschappen van het riet, waardoor er meer rendement te behalen is uit een doosje rieten. Daardoor voorkomt u een hoop ergernis en bespaart u een hoop geld. De workshop, waarin u leert hoe u een riet moet bewerken zodat het beter te bespelen is, wordt gegeven door Marcel Geraeds. Marcel maakt zijn eigen rieten, is afgestudeerd klarinettist en sinds 1997 freelance klarinettist bij verschillende Nederlandse symfonieorkesten. Meer informatie is te vinden in De Klarinet 34 en 37.

3. De Lage Sectie
Deze workshop is bedoeld voor bespelers van een (contra-)altklarinet of (contra)basklarinet. Afhankelijk van het aantal deelnemers zal gewerkt worden aan ensemblestukken die speciaal voor de Lage Sectie zijn geschreven. Er zal aandacht zijn voor de speciale technieken en/of moelijkheden die bespelers van deze instrumenten tegenkomen. Tevens is er de mogelijkheid om zelf een compositie mee te brengen die geschreven is voor één of meer lage instrumenten. Men kan aan deze workshop ook als luisteraar deelnemen. Workshopleider is Marc Kerckhof. Hij studeerde in Gent en Rotterdam en maakt sinds 1995 deel uit van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen waar hij naast basklarinet en klarinet ook de contrabasklarinet speelt. Hij is als gastdocent basklarinet verbonden aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent en als leraar basklarinet aan de Muziekacademie van Izegem. Als basklarinettist concerteert hij regelmatig met gereputeerde symfonische orkesten. Voornamelijk met het Vlaams Radio-orkest en met het Symfonieorkest van Vlaanderen. In De Klarinet 16 verscheen een artikel over Marc in de serie Bas Belicht.

4. Kleine Ensembles (minimaal 1 klarinet)
Speelt u in een ensemble en wilt u wel eens les krijgen van een ervaren beroeps-klarinettist die ruime ervaring heeft in het ensemblespel? Wilt u graag in een klein ad hoc ensemble spelen? Dan is dit uw kans. Deze workshop wordt gegeven door Coen Wolfgram en John de Beer, die hun sporen in het samenspel ruimschoots verdiend hebben. Beiden zijn actief als onder meer klarinetdocent en uitvoerend musicus en weten als geen ander hoe ze een ensemble moeten enthousiasmeren. Tijdens de workshops geven ze speeltips voor een beter klinkend resultaat. John de Beer en Coen Wolfgram zijn dirigent van respectievelijk de klarinetorkesten Capriccio en Het Koorenhuis Klarinet Ensemble. John de Beer is de huidige voorzitter van NERV (de Nederlandse Enkelriet Vereniging, die zich inzet voor klarinettisten en saxofonisten). Deze workshop is bedoeld voor solisten of ensembles (maximaal 8 personen). Het ensemble kan uit alleen klarinettisten bestaan, maar het is ook mogelijk om met andere instrumentalisten samen te spelen (niet-klarinettisten betalen € 3,- per persoon voor deze workshop). U kunt deze workshop ook als luisteraar bijwonen. Enkele ensembles zullen ’s avonds aan het concert deelnemen.

5. Jeugdgroep
Je bent jong en je speelt… klarinet natuurlijk! En wat is er leuker dan tijdens zo’n Klarinetdag samen te spelen met je eigen leeftijdsgenoten. Speciaal voor de jeugd van ca. 11 tot 16 wordt er een Jeugdchoir gevormd (bedoeld voor jonge klarinettisten die al zo’n 2 jaar klarinet spelen). De basis van dit jeugdchoir wordt gevormd door de jonge Belgische klarinettisten die tijdens deze Klarinetdag te gast zijn in Groningen. De workshop staat onder leiding van één van de twee dirigenten van de groep: Francis Baert. Francis studeerde Klarinet en Kamermuziek aan het Conservatorium van Antwerpen. Momenteel is hij dirigent van het klarinetchoir van Izegem en van de Harmonie Kunst Veredelt uit Ingelmunster. Hij speelt in verschillende kamermuziek-groepen en is leraar Klarinet, Samenspel en Ensemble aan de muziekacademie van Izegem. Speciaal voor de jeugd zal Gerard Zuyderhoff een workshop geven over Houding en Ademhaling.

6. Houding, Adem en Beweging
Veel klarinettisten weten dat ze goed moeten letten op hun ademhaling en hun houding maar vinden het lastig hier goed mee om te gaan. Anderen zijn zich er nauwelijks van bewust dat een goede manier van ademhalen en een juiste (of betere) houding het klarinetspelen veel plezieriger maakt én daarbij ook de klank en de techniek beïnvloedt. Voor iedereen die wel eens iets meer wil weten over ‘houding, adem en beweging’ geeft klarinettist Gerard Zuyderhoff een workshop. Gerard studeerde bij Walter Boeykens; hij speelt in verschillende ensembles en gaf concerten in Europa, Japan en Zuid-Amerika. Naast musicus is Gerard docent in de bewegingsleer Feldenkrais. Dit vak geeft hij aan muziek- en dansstudenten van HBO-instellingen. Hij treedt ook op als verteller en acteur. Meer informatie over Gerard Zuyderhoff vindt u op de website van het Midas Ensemble (www.midasensemble.nl) en in De Klarinet 7.

7. Volksmuziek
Bent u een liefhebber en/of speler van klezmer, Ierse (volks)muziek of andere volksmuziek? Dan is deze workshop waarschijnlijk iets voor u. U kunt zich opgeven met een volksmuziekensemble (niet-klarinettisten betalen € 3,- per persoon voor deze workshop), maar u kunt zich ook als ‘enkele’ deelnemer aanmelden (afhankelijk van het aantal aanmeldingen, zullen één of meerdere adhoc ensembles worden gevormd). Er worden stukken gespeeld uit het repertoire van de bands waar Michel Duijves mee optreedt. Hij geeft verder speeltips, er is aandacht voor speciale technieken en volop ruimte voor vragen. Men kan aan deze workshop ook als luisteraar deelnemen. Michel Duijves, heeft veel ervaring met klezmer en Ierse volksmuziek. Hij maakt deel uit van de groepen Maalstroom, Mind the Midgie, Bite the Gnatze en The Jewish Music Band. Voor een aantal van deze bands schrijft hij ook eigen composities. Meer informatie over Maalstroom: www.maalstroom.net.