2017

borowicz_trio3

Het Borowicz Trio

Op zondag 19 februari kwamen Barbara Borowicz (klarinet), Natalia Chudzicka (fluit) en Grzegorz Rudny (piano) naar Groningen. Samen vormen zij het Borowicz Trio. Hun repertoire is breed en op deze zondagmiddag speelden zij o.a. romantische muziek van de Don Carlos opera, maar ook wat meer moderne stukken zoals de Techno Parade van componist G. Connesson.

Muziek van de Lage landen

Klarinetorkest Clarinets Unlimited staat bekend om haar altijd weer verrassende programma. Ook dit keer is het gelukt om een origineel repertoire neer te zetten. Het thema van de gespeelde choirstukken is: ‘Muziek van de Lage Landen’. Op het programma staat onder andere het werk Daedalus en Icarus van de Nederlands-Amerikaanse componist Robert S. Kahn. In de muziek hoort u hoe de vleugels van Icarus smelten als sneeuw voor de zon en hij neerstort in het water. Ook wordt een werk van Beethoven ten gehore gebracht, met een Nederlands tintje. In de Egmont Ouverture wordt het verhaal vertolkt van de Graaf van Egmont. Hij protesteerde, samen met Willem van Oranje, tegen de invoering van de inquisitie in de Nederlanden. Net vóór de start van de 80-jarige oorlog wordt hij door de hertog van Alva terechtgesteld, wat één van de vonken is die de opstand tegen de Spanjaarden aanwakkert.

Willem de Fesch is een tijdgenoot van J.S. Bach Deze Nederlandse componist is wellicht een minder bekende naam, maar zijn muziek is niet minder mooi. Clarinets Unlimited speelt een bewerking van Concerto no. 4 uit 1741.

Wat: Clarinets Unlimited met het Borowicz Trio

Wanneer: zondagmiddag 19 februari om 15.00 uur

Waar: Lutherse Kerk, Haddingestraat 23 te Groningen.

HOUT!

Op woensdagavond 14 juni speelde Clarinets Unlimited in Harlingen, als voorproefje van het festival CityProms2017. Het concert was om 20:00 uur in het Entrepotgebouw aan de Dokkade (Willemshaven) in Harlingen. We speelden hier muziek uit ons programma met thema “HOUT!”. Kijk op de website van CityProms2017 voor meer informatie.

Recensie in de Harlinger Courant op 16 juni:

Op zondag 9 juli waren de houten klanken van klarinetorkest Clarinets Unlimited te horen in de Hortus in Haren. Het houtblazersorkest legde tijdens dit concert de nadruk op de oorsprong van hun geluid, namelijk ‘HOUT’.

Bekende stukken zoals Serenade for Winds (Antonín Dvořák) en Dance of the Reed Pipes (Tsjaikowsky), werden afgewisseld met die van minder bekende, maar niettemin prachtige stukken als Woodland Sketches (Alexander MacDowell), Blackwood Breeze (Keiron Anderson) en Iguana Noir (Nigel Wood).

Geen betere plek om deze muziek ten gehore te brengen dan in de Hortus Botanicus te Haren.

Kappen van de M’pingo-boom voor het bouwen van een klarinet.

Lezing

Ook werd er een lezing worden gegeven over de herkomst van het hout waar de meeste klarinetten van gemaakt zijn. Raakt dit hout uitgeput? Of is er hoop op een duurzaam gebruik? Bioloog, ecoloog en klarinettist Henk Jansen gaf uitleg.

Wat: Clarinets Unlimited o.l.v. Karin Vrieling
Lezing over het hout waarvan de klarinet is gemaakt, de Dalbergia melanoxylon uit het oosten van Afrika, door Henk Jansen.

Waar: Hortus te Haren, Kerklaan 34 te Haren

Wanneer: zondag 9 juli 2017

Aanvang: 14.30 uur