2019

Klarinetdag Zwolle

De klarinet: Hout waar muziek in zit! Dit laten vele enthousiaste klarinettisten u graag zien & horen tijdens de Klarinetdag in Zwolle. U bent van harte welkom in de Stadkamer (locatie centrum) aan de Zeven Alleetjes in Zwolle. Het kersverse klarinetensemble Klarinjo! uit Zwolle brengt – samen met collega-klarinetgroepen uit Groningen (Clarinets Unlimited) en Amersfoort (Clarinet Choir Amersfoort) – dit veelzijdige muziekinstrument onder de aandacht. Er klinkt klezmermuziek, ‘koormuziek’ van Eric Whitacre, muziek uit de 18e eeuw en veel meer. Zelf proberen te blazen, kan natuurlijk ook, zowel kinderen, jongeren als volwassenen zijn welkom om bij Alette van de Belt of Karin Vrieling van de nieuwe Zwolse Klarinetschool de klarinet te proberen.

De toegang voor alles is gratis.

Programma
10:20 Openbare repetitie
11:15 Presentatie historische klarinetten
11:45 Openbare repetitie
13:30 Lezing over hout door bioloog/klarinettist Henk Jansen
14:00 Openbare repetitie
15:30 Slotconcert o.l.v. Kees Vos, Alette van de Belt en Karin Vrieling m.m.v. solist Arjan Eek

Slotconcert
Tijdens het slotconcert van de drie klarinetensembles speelt Arjan Eek een deel uit het Klarinetconcert van Karl Stamitz. Hij speelt op een niet alledaagse klarinet van buxushout, het is een van de vroegste klarinetsoorten (18e eeuw).

Weblog Zwolle publiceerde een verslag over deze dag.


Meester-Leerling

Als men terugdenkt aan de schooljaren dan komen bij menigeen dikwijls goede herinneringen boven aan de leraren en leraressen. Zij speelden een belangrijke rol in het schoolleven. Zij vertelden spannende verhalen bij de geschiedenislessen, lazen een mooi gedicht voor en lieten interessante feiten zien over planten en dieren bij de biologieles. Dat geldt natuurlijk ook voor muzieklessen.

De Hongaarse componist Zoltán Kodály zei eens: “Onderwijs muziek op zo’n manier dat het voor de leerling een vreugde is; het brengt liefde voor fijne muziek teweeg die een leven lang meegaat”.

Is dit geen mooi uitgangspunt voor het thema Meester-Leerling dat het orkest nu voor u heeft uitgekozen? En dan te bedenken dat er enkele jaren geleden een overheidscampagne heeft plaatsgevonden met als thema: ‘Muziek maakt slim’. Het is dus een goede keuze om met muziek bezig te zijn!

Toen het orkest zich over het thema Meester-Leerling boog, werd er voor dit concert eerst een programma samengesteld van enkele componisten met hun leerling. Als voorbeeld noemen we de componist César Franck. Claude Debussy had korte tijd les bij hem.

Deze middag geeft het orkest tevens klarinetleerlingen de gelegenheid alleen, met zijn tweeën of met een groepje een muziekstuk ten gehore te brengen. Maar… wat is er uitdagender om ook eens mee te spelen als orkestlid en dat kan nu! Er is een plek vrijgemaakt tussen de orkestleden en… er kan een partijtje meegeblazen worden.

Laat u meevoeren met de klanken van de klarinetten!

zondag 7 juli om 15:00 in de Kloosterkerk, Kerkpad 3, Ten Boer met klarinetleerlingen van Yfynke Hoogeveen, m.m.v. Loes van Ras (piano).

zaterdag 5 oktober om 16:00 in Scala Centrum voor de Kunsten, De Plataan, Vledderstraat 3c in Meppel met klarinetleerlingen van Eberdine van Breemen en Liesbeth Klok. Toegang €5,- incl. consumptie.

zaterdag 12 oktober om 16:00 in de Doopsgezinde Kerk, Zuiderbuurt 26 in Drachten met klarinetleerlingen van Jannie Reijenga. Toegang €7,50 voor volwassenen, €5 voor kinderen.


Minimal Music

Landgoed Ekenstein

Klarinetorkest Clarinets Unlimited is wars van gebaande paden en zoekt graag nieuwe wegen. Zo kreeg ons eerste concert in 2019 het thema Minimal Music. Dit is veelal eigentijdse muziek die is opgebouwd uit korte frases die in een constant tempo worden herhaald en geleidelijk aan kunnen veranderen.

Kerk van Peize

Zo wordt de luisteraar langzamerhand meegenomen en komt hij uiteindelijk soms in een heel andere sfeer terecht. Er is veel afwisseling: sommige werken komen direct op je af, activerend en dynamisch, andere stukken komen over als meditatief en in trance brengend.

U kunt luisteren naar werk van Steve Reich, Douwe Eisenga en anderen. Het gaat om muziek die gerekend wordt tot de Minimal Music, of die er op z’n minst sterk aan verwant is.

Waar en wanneer

Deze bijzondere muziek wordt op twee plaatsen ten gehore gebracht: op zaterdag 16 februari 2019 treedt het orkest op in de Kerk van Peize, aanvang 15:30 uur.

Op zondag 17 februari 2019 kunt u komen luisteren in Het Schathoes op landgoed Ekenstein nabij Appingedam, aanvang 14:00 uur.

Het Roder Journaal heeft een verslag gepubliceerd over ons concert op 16 februari.