2020

In 2020, tijdens de coronacrisis, heeft Clarinets Unlimited één concert kunnen geven.

In Time of Pestilence

Nu koren en orkesten weer mogen beginnen met repeteren en uitvoeren, hebben Clarinets Unlimited, Capella Groningen en Jong Vocaal Groningen de handen ineengeslagen om een actueel concert te realiseren met een muzikaal antwoord op de huidige pandemie. Er worden pestheiligen aangeroepen de ziekte te stoppen, er wordt gezongen over de angst voor een naderende dood, maar ook klinkt muziek over hoop en liefdevolle verzorging in zware tijden.

Capella Groningen zingt een aantal motetten uit de tijd van de pestuitbraken, waarin Pestheiligen worden aangeroepen om een einde te maken aan de epidemie. De motetten zijn van beroemde renaissancecomponisten als Guerrero, Weerbeke, Willaert en Dufay.

Jong Vocaal Groningen zingt vier delen uit de cyclus In Time of Pestilence van Ned Rorem (*1923). Rorem studeerde in Chicago, Philadelphia, New York en Parijs en groeide uit tot één van Amerika’s toonaangevende componisten. De compositie is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Thomas Nashe uit 1593. Waar de geestelijke teksten uit die tijd vooral over collectieve hoop gaan, beschrijft Nashe individuele angst voor een naderende dood, die niemand lijkt te sparen.

Clarinets Unlimited voert drie werken van eigentijdse Vlaamse componisten uit. Het eerste daarvan is het werk Hope van Bart Picqueur (geb. 1972). Dit koraalachtige stuk werd door de componist geschreven om mensen die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld vanwege ziekte, aan te moedigen om de hoop nooit op te geven, vooral niet in zware tijden. De opbrengst van de compositie komt ten goede aan stamcelonderzoek aan de universiteit van Gent.

Organist Erwin Wiersinga speelt op het beroemde orgel van de Martinikerk Praeludium in c BWV 546 van J.S. Bach, muziek die Bach later verwerkte in een cantate bij het evangelieverhaal over de genezing van een waterzuchtige.

Stella Caeli extirpavit – een gezamenlijk slotstuk

Joseph Martin Kraus (1756-1792) groeide op in Duitsland en werd hofkapelmeester van Gustav III in Stockholm. Bij een reis door Duitsland in 1783 vroeg Romanus Hofstetter, cantor van de kloosterkerk in Amorbach, hem een Stella Caeli te componeren. Het is een expressief werk, dat elementen van Sturm und Drang met de klassieke stijl combineert. De tekst is een smeekbede aan Maria, voor een einde aan de pest, maar de bij tijden majestueuze muziek laat nauwelijks twijfel aan het vertrouwen dat indertijd gesteld werd in een hopelijk spoedig einde aan de pandemie.

Wat:In Time of Pestilence, een concert door:
Capella Groningen o.l.v. Merlijn Wackers
Jong Vocaal Groningen o.l.v. Merlijn Wackers
Clarinets Unlimited o.l.v. Karin Vrieling
m.m.v. organist Erwin Wiersinga
Waar:Martinikerk, Martinikerkhof 3, Groningen
Wanneer:zaterdag 26 september 2020
Aanvang:20.00 uur
Toegang:€ 15
jonger dan 12 jaar gratis
tot 18 jaar en studenten (op vertoon van collegekaart) € 5,-